Klaun očkatý

Klaun očkatý (Amphiprion ocellaris) - známy z rozprávky Hľadá sa Nemo
ČEĽAĎ: bodlokovcovité / sasankovcovité
CHARAKTERISTIKA
Klaun očkatý je malá morská ryba s jasne oranžovým telom a tromi výraznými bielymi pásmi lemovanými čiernou farbou. V dospelosti dorastá približne do dĺžky 8 až 11 cm. Samica je zvyčajne väčšia ako samec. Telo klauna pokrýva špeciálna vrstva slizu, ktorá ho chráni pred žahavými bunkami sasanky. Vďaka tomu môže bezpečne žiť medzi jej ramenami, zatiaľ čo väčšina ostatných rýb by utrpela bolestivé popáleniny.
Na rozdiel od väčšiny rýb sa klaun očkatý len zriedka vzdiali od svojej sasanky, ktorá mu poskytuje úkryt pred predátormi.
POTRAVA
Živí sa planktónom, drobnými kôrovcami, riasami a ďalšími drobnými morskými živočíchmi. Potravu zbiera vo vode aj v blízkosti sasanky, v ktorej žije, preto sa považuje za všežravca.
ROZMNOŽOVANIE A VÝVIN
V období párenia samec pripravuje hniezdo v blízkosti sasanky, do ktorého potom samica nakladie vajíčka, o ktoré sa zvyčajne stará samec. Vyliahnutie vajíčok trvá približne 6 až 8 dní. Klauny žijú v malých skupinách s prísnym spoločenským usporiadaním. Najväčšia ryba je samica, druhá najväčšia je samec a ostatné jedince sú pohlavne nedospelé. Ak samica uhynie, samec zmení pohlavie a stane sa novou samicou.
VÝSKYT
Vyskytuje sa vo východnej časti Indického oceánu a v západnej časti Tichého oceánu – od pobrežia Thajska, Malajzie a Indonézie až po sever Austrálie. Obýva plytké koralové útesy, kde žije v tesnom spojení s morskými sasankami. Na oplátku sasanku čistí od zvyškov potravy, odháňa niektorých predátorov a svojimi výkalmi jej dodáva živiny.
STUPEŇ OHROZENIA
Podľa Medzinárodnej únie na ochranu prírody je klaun očkatý zaradený do kategórie málo ohrozených druhov. Jeho populácia vo voľnej prírode je stabilná a momentálne mu nehrozí vyhynutie. Lokálne populácie však môžu ohrozovať poškodzovanie koralových útesov, zmena klímy a odchyt pre akvaristiku.
VEDELI STE, ŽE..
- Klaun očkatý je postupný hermafrodit? V skupine je vždy iba jedna dospelá samica. Ak uhynie, najväčší samec zmení pohlavie a prevezme jej miesto.