Kivi južný

Kivi južný (Apteryx australis) - vták, ktorý nedokáže lietať
ČEĽAĎ: kiviovité
CHARAKTERISTIKA
Je to nelietavý vták, pretože má malé zakrpatené krídla dlhé len 3 až 4 cm a nemá žiadny viditeľný chvost. Jeho perie je celkom zvláštne, pretože pripomína skôr hrubé vlasy než perie. Nemá chvost a jeho nohy sú krátke, robustné a sú čiastočne pokryté šupinami. Zobák má dlhý a mierne zahnutý nadol a je pokrytý fúzmi - tuhými perami.
Má veľmi slabý zrak. Odhaduje sa, že nedovidí ďalej ako 60 cm. Vďaka jedinečnému umiestneniu nozdier na zobáku dokáže svoju korisť zacítiť a pomocou zmyslového peria na spodnej časti zobáku sa dokáže dobre orientovať.
Vo voľnej prírode je ho ťažko pozorovať, pretože sú extrémne diskrétne. Existuje však spôsob, ako ho nájsť: vďaka jeho ostrému pískavému zvuku, ktorý vydáva.
POTRAVA
Živí sa hmyzom a inými malými bezstavovcami ako sú larvy, pavúky či slimáky. Počas obdobia sucha sa kivi stáva vegetariánom a živí sa bobuľami.
ROZMNOŽOVANIE A VÝVIN
Kivi je považovaný za monogamného vtáka - s jedným partnerom žijú aj niekoľko rokov. Po spárovaní so samicou, si samec postaví na zemi základné hniezdo, do ktorého samica neskôr znáša zvyčajne 1 vajíčko. Vajíčka sú žiarivo biele a nezvyčajne veľké v porovnaní so samicou. O vajcia sa stará samec, ktorý opúšťa hniezdo, len na hľadanie potravy.
Novorodené mláďatá majú hnedé páperie.
VÝSKYT
Žije v hustých lesoch Nového Zélandu. Cez deň sa ukrýva v tmavých roklinách a pod kríkmi a v noci vychádza medzi paprade.
STUPEŇ OHROZENIA
Kivi južný je zaradený do kategórie zraniteľný druh. Medzi hlavné hrozby jeho vyhynutia patrí úbytok životného prostredia v dôsledku ľudskej činnosti a zavlečenie predátorov od jeho prirodzeného prostredia.
VEDELI STE, ŽE..
- známe ovocie kiwi získalo svoje meno práve vďaka tomuto vtákovi pre hnedý a chlpatý vzhľad?