Albatros laysanský

Albatros laysanský (Phoebastria immutabilis) - pri pytačkách predvádza slávnostný tanec.
ČEĽAĎ: albatrosovité
CHARAKTERISTIKA
Je nepatrne väčší než albatros čiernonohý. Trup má biely, chrbát a krídla čierne. Počas letu je viditeľný tmavý chvostový pás. Dospelý jedinec váži okolo 2,4 kg a meria 81 cm. Rozpätie krídel je 195 až 203 cm.
Albatros laysanský je známe svojim dynamickým stúpaním. Na rozdiel od latu nad oceánom sú vzlety a pristátia pre neho energeticky náročné. Pri lete využíva techniku nazývanú dynamické stúpanie. Využíva rozdiely v rýchlosti vetra nad hladinou mora, vďaka čomu dokáže prekonávať veľké vzdialenosti bez častého mávania krídel. Pristátia však bývajú často neobratné a albastros môže po dosadnutí na hladinu spadnúť alebo sa úplne prevrátiť.
Albatros sa môže dožiť 40 až 50 rokov.
POTRAVA
Ich potravu tvoria hlavne chobotnice, ale jedia aj ryby, vajíčka rýb a kôrovce. Tieto morské vtáky sa živia hlavne v noci, keď je v povrchových vodách veľa chobotníc, sedia na vode a naberajú korisť tesne pod hladinou. Väčšiu korisť dokážu roztrhať zobákom. Pri hľadaní potravy dokážu preletieť tisíce kilometrov nad oceánom.
ROZMNOŽOVANIE A VÝVIN
Vtáky, ktoré sa začnú rozmnožovať v skorom veku, majú tendenciu umierať mladšie. Albatros laysanský sa každý rok vracia na rovnaké hniezdisko a často aj k rovnakému partnerovi. Ich dvorenie je jedným z najzložitejších medzi vtákmi a pomáha im upevniť partnerské puto. Toto dvorenie je komplikované a pozostáva z 25 rôznych pozícií, od cvakania zobákov k sebe cez ich zastrčenie pod krídla až po súčasné ukazovanie na oblohu.
Rozmnožujú sa raz ročne a pri každom hniezdení znesú iba jedno vajce. Pri inkubácii vajíčka sa striedajú obaja rodičia. Mláďa vyletí z hniezda približne 165 dní po vyliahnutí a opustí hniezdo, pretože ho rodičia prestanú kŕmiť. Musí sa sám naučiť plávať, lietať a kŕmiť sa.
VÝSKYT
Žije v severných oblastiach Tichého oceána. Len zriedkakedy prichádza bližšie ako na 30 km od pevniny, s výnimkou, keď hniezdi. Hniezdia najmä na severozápadných Havajských ostrovoch, napríklad na ostrovoch Midway a Laysan. Vzlietajú z hniezdísk v júli a smerujú na severozápad smerom k Japonsku, v auguste na severovýchod a potom opäť na juh na hniezdne ostrovy v novembri.
STUPEŇ OHROZENIA
Nie je bezprostredne ohrozený vyhynutím, bol zaradený do kategórie takmer ohrozený druh. Dôvodom sú najmä plastové odpady v oceánoch, náhodné ulovenie pri rybolove a zmeny prostredia na hniezdiskách.
VEDELI STE, ŽE..
- albatros laysanský patrí medzi vtáky s najväčšou schopnosťou prekonávať vzdialenosti? Pri hľadaní potravy dokáže preletieť tisíce kilometrov nad oceánom a pritom spotrebuje len málo energie.